Gołąbki siekane


Gołąbki siekane

Sprawdzony przepis na najlepsze na świecie gołąbki z patelni. Ja najbardziej lubię je jeść z duszonymi ziemniaczkami, ale można też podawać np z pieczywem. Szybki, smaczny i niedrogi obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 60dkg mięsa mielonego wieprzowego

1/3 główki kapusty pekińskiej

100g ryżu

1 jajko

1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków

przyprawy: sól,  pieprz, majeranek, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

  • Sos pomidorowy:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1,5 szklanka bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, cukier, chilli

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

 

*** Kapustę pekińską drobno siekamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy – do smaku ***

*** Ryż gotujemy do miękkości i dodajemy razem z kapustą do mięsa ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim gołąbki z każdej strony na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek ***

*** Dodajemy ponownie gołąbki, całość zalewamy bulionem lub wodą, dokładamy liść laurowy i zele angielskie. Zagotowujemy ***

*** Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem, przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie wyjmujemy mięso, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru i chilli. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody ***

*** Do sosu dokładamy ponownie mięso, delikatnie mieszamy i całość dusimy jeszcze na małym ogniu przez kilka minut ***

*** Na koniec potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments