Szybkie drożdżówki z makiem


Szybkie drożdżówki z makiem

Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu.

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

ok. 900g masy makowej z puszki

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

lukier do polania drożdżówek

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***

*** Na pierwszym cieście rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej. Z drugim ciastem postępujemy tak samo ***

*** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony ***

*** Rulony kroimy na około 4 cm kawałki ***

*** Kawałki ciasta układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Drewnianą łyżką naciskamy wzdłuż każdego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry ***

*** Drożdżówki odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia, a następnie z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15 minut ***

*** Gdy drożdżówki wystygną możemy je polukrować ( u mnie cukier puder wymieszany z odrobiną słodkiej śmietanki) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Szybkie drożdżówki z makiem