Drożdżówki z makiem
Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
25g świeżych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
1 puszka masy makowej
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ok 50ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy i odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt ***
*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***
*** Ciasto z nadzieniem składamy. Zaginamy 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry ***
*** Ciasto dzielimy na 8 części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***
*** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ