Drożdżówki z makiem - 8230D979 4622 40A7 A3AF 08285BD62A97

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam!

 

Drożdżówki z makiem - 8230D979 4622 40A7 A3AF 08285BD62A97

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

25g świeżych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

 

Drożdżówki z makiem - 02D32E24 AE5B 4F41 BB0F F0ECFB8F9AA1

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ok 50ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki, mieszamy i odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia ***

Drożdżówki z makiem - 449D501E 9D29 47B5 8311 69C78F14BDA4

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

Drożdżówki z makiem - 16DD7D81 8F85 469B 9151 12562461B62A

*** Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem ***

Drożdżówki z makiem - 8FAD8063 C507 4283 957D 126DF0B2847D

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

Drożdżówki z makiem - 3B4AC089 0971 4E67 9C5B F8DE8B763CB1

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt ***

Drożdżówki z makiem - B8DA021C B9F2 4CD9 8A47 625B6CBDCD7E

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

Drożdżówki z makiem - 99C9365D 5C95 445B B9E6 3430DD3AA818

*** Ciasto z nadzieniem składamy. Zaginamy 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry ***

Drożdżówki z makiem - 76363E85 DF2E 4536 9F31 6F09C28AAB69

*** Ciasto dzielimy na 8 części – najpierw dzielimy na pół, następnie każdą część ponownie na pół i jeszcze raz. Każdą część przekręcamy w połowie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Drożdżówki odstawiamy na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem. W czasie gdy pierwsze drożdżówki wyrastają, przygotowujemy drożdżówki z drugiej części ciasta ***

Drożdżówki z makiem - D36FCC10 9096 41DA AF78 D85665527C30

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***

Drożdżówki z makiem - 873965E5 CAE4 4A3D 9486 F6DC318EE8CB

*** Po wystudzeniu drożdżówki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem ***

Drożdżówki z makiem - 8230D979 4622 40A7 A3AF 08285BD62A97

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Drożdżówki z makiem - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

Drożdżówki z makiem - IMG 2028

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry