Rogaliki kinderki
Szybkie rogaliki (bo bez wyrastania) z oryginalnym i przepysznym nadzieniem, które smakuje szczególnie dzieciom, ale i dorośli chętnie się nimi zajadają. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej tortowej
10g suchych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (250ml)
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 jajka
80g masła
2 łyżki oleju
- Dodatkowo:
1 duże opakowanie Kinder czekoladek
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do oprószenia
*** Do miski wlewamy ciepłe (ale nie gorące mleko), wsypujemy 5 łyżek cukru oraz suche drożdże, mieszamy i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył i zaczął rosnąć ***
*** Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy olej, mieszamy ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży i szczyptę soli, mieszamy. Wbijamy jajka ***
*** Zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, dolewając w trzech partiach rozpuszczone masło ***
*** Na podsypanym mąką blacie z ciasta formujemy kulę ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy kolejno na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Kinder czekoladki kroimy na pół i układamy na podstawie każdego trójkąta ***
*** Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Smarujemy roztrzepanym jajkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ