Zupa staropolska z karkówką


Zupa staropolska z karkówką

Gęsta, sycąca, treściwa i  rozgrzewająca zupka z mięsem, warzywami i kaszą. Na bogato i na bardzo smacznie. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por

kilka ziemniaków (3-4 sztuki)

3-4 łyżki kaszy jęczmiennej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru

2 łyżki mąki do zaciągnięcia zupy

2 łyżki siekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)

olej do smażenia

opcjonalnie 1 łyżeczka masła

 

 

 

*** Karkówkę kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy dwiema łyżkami oleju, obsypujemy przyprawami, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka zalewamy wodą (tak, aby mięso było przykryte), dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny ***

*** W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę włoszczyznę i ziemniaki ***

*** Na patelni na której podsmażaliśmy mięso (na tym samym tłuszczu, ewentualnie dokładamy łyżeczkę masła) podsmażamy przez chwilę warzywa ciągle mieszając ***

*** Warzywa dodajemy do garnka z mięsem (po 30 minutach gotowania mięsa) ***

*** Wsypujemy kaszę, mieszamy ***

*** Dodajemy posiekaną zieleninę. Zakrywamy i gotujemy jeszcze przez około 25 minut, do miękkości mięsa i warzyw ***

*** Po tym czasie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Zupę zagotowujemy i zaciągamy mąką (do 1/3 szklanki wody wsypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy i wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zupa zgęstnieje) ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE