Pyszne rogaliki jogurtowe

Puszyste rogaliki jogurtowe

Puszyste rogaliki jogurtowe

Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki jogurtowe są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki.

Puszyste rogaliki jogurtowe

Składniki na jogurtowe rogaliki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 200ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka jaj

Dodatkowo:

  • konfitura lub powidła do nadziania rogalików
  • 1 białko jajka do posmarowania rogali
  • cukier puder do posypania

Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.

Droższe wsypane do jogurtu

Następnie na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy żółtka jaj.

Żółtka jaj w mącce

Dodajemy resztę cukru i ucieramy z nim żółtka.

żółtka utarte z cukrem w mącce

Następnie dodajemy jogurt z drożdżami oraz pokrojone na kawałki zimne masło.

jogurt dodany do mąki

Całość mieszamy delikatnie z mąką i siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki.

Wyrabiamy ciasto na pyszne rogalik

Następnie zagniatamy wszystko na gładkie ciasto.

Ciasto na rogaliki jogurtowe

Ciasta na rogaliki jogurtowe nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu dzielimy na cztery części.

Ciasto podzielone na 4 części

Każdą część rozwałkowujemy kolejno na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia. Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy.

Ciasto na rogalik rozwałkowane

Rogaliki jogurtowe układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.

Rogaliki na blasze do pieczenia

Rogaliki jogurtowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia.

Pyszne jogurtowe rogaliki po wyjęciu z piekarnika

Po przestudzeniu rogaliki jogurtowe oprószamy cukrem pudrem.

Puszyste rogaliki jogurtowe

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

 

Rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem

Rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem

 

Rogaliki tygryski

Domowe rogaliki z czekoladą

 

Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy

Ciasta bez pieczenia najlepsze przepisy

 

Imprezowe Hity pomysły na przekąski, dania i przystawki

30 przepisów na przekąski i dania imprezowe

3 komentarze do “Puszyste rogaliki jogurtowe”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry