Puszyste rogaliki jogurtowe
Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki jogurtowe są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki.
Składniki na jogurtowe rogaliki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie)
- 200ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka jaj
Dodatkowo:
- konfitura lub powidła do nadziania rogalików
- 1 białko jajka do posmarowania rogali
- cukier puder do posypania
Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy.
Następnie na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy żółtka jaj.
Dodajemy resztę cukru i ucieramy z nim żółtka.
Następnie dodajemy jogurt z drożdżami oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
Całość mieszamy delikatnie z mąką i siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki.
Następnie zagniatamy wszystko na gładkie ciasto.
Ciasta na rogaliki jogurtowe nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu dzielimy na cztery części.
Każdą część rozwałkowujemy kolejno na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia. Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy.
Rogaliki jogurtowe układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.
Rogaliki jogurtowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia.
Po przestudzeniu rogaliki jogurtowe oprószamy cukrem pudrem.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem
Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy





















Ten przepis jest genialny!!!!! 25 lat szukałam tak dobrego przepisu na rogaliki
Dzień dobry czy w robocie kuchennym można je zrobić, czy lepiej siekać nożem i zagniatać ręcznie?
Pozdrawiam
Witam, można zagniatać za pomocą robota kuchennego.