Rogaliki zatapiane z cynamonem

Rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem

Jeśli lubicie domowe wypieki, które kuszą aromatem cynamonu i delikatnie karmelizowanych jabłek, to te rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem z pewnością skradną Wasze serca. To połączenie mięciutkiego, puszystego ciasta drożdżowego i soczystego jabłkowego nadzienia, które po prostu rozpływa się w ustach.

Ich sekret tkwi w „zatapianiu” – dzięki temu rogaliki wychodzą wyjątkowo wilgotne i delikatne, a po upieczeniu zyskują złocistą, lekko błyszczącą skórkę. Każdy kęs to mały powrót do dzieciństwa – ciepło, zapach cynamonu i słodycz jabłek otulają jak koc w jesienny poranek.

Podane jeszcze lekko ciepłe, oprószone obficie cukrem pudrem, są po prostu nie do odparcia. Idealne do kawy, herbaty czy jako słodki akcent rodzinnego popołudnia.

Spróbujcie koniecznie – te rogaliki nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakują tak, że trudno na jednym poprzestać! 

rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem

 

Składniki na rogaliki zatapiane

CIASTO:

  • 25g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 120g masła
  • 1/3 szklanki cukru

NADZIENIE:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

DODATKOWO:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA ROGALIKI:

W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia .

Pokrojone jabłka na rogaliki

Przygotowujemy ciasto na rogaliki. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Ciasto na rogaliki w trakcie przygotowania

Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy.

Masło w garnuszku w trakcie roztapiania

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby ciasto było długo i dobrze wyrobione.

Ciasto w trakcie wyrabiania robotem kuchennym

Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy.

Wyrobione ciasto w woreczku foliowym

Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto.

Ciasto na rogaliki w trakcie zatapiania w wodzie

Po upływie około 1,5 godziny ciasto powinno urosnąć i wypłynąć na powierzchnie.

Ciasto wypłynęło

Ciasto wyjmujemy z wody i z woreczka, dzielimy na cztery mniej więcej równe części.

Ciasto na rogaliki podzielone na części

Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów. Trójkąty smarujemy cienką warstwą roztopionego masła.

Ciasto rozwałkowane na koło i podzielone na trójkąty

Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia.

Ciasto na rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Trójkąty ciasta wraz z nadzieniem zwijamy do środka tworząc rogalik.

Zawijamy ciasto tworząc rogaliki z nadzieniem

Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięci.

Gotowe rogaliki przygotowane do pieczenia

Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Rogaliki przed pieczeniem posmarowane jajkiem

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienieni.

Rogaliki po wyjęciu z piekarnika

Po upieczeniu rogaliki przekładamy na talerz i oprószamy obficie cukrem pudrem.

Pyszne rogaliki posypane cukrem pudrem

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ

CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ

IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry