Jeśli lubicie domowe wypieki, które kuszą aromatem cynamonu i delikatnie karmelizowanych jabłek, to te rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem z pewnością skradną Wasze serca. To połączenie mięciutkiego, puszystego ciasta drożdżowego i soczystego jabłkowego nadzienia, które po prostu rozpływa się w ustach.
Ich sekret tkwi w „zatapianiu” – dzięki temu rogaliki wychodzą wyjątkowo wilgotne i delikatne, a po upieczeniu zyskują złocistą, lekko błyszczącą skórkę. Każdy kęs to mały powrót do dzieciństwa – ciepło, zapach cynamonu i słodycz jabłek otulają jak koc w jesienny poranek.
Podane jeszcze lekko ciepłe, oprószone obficie cukrem pudrem, są po prostu nie do odparcia. Idealne do kawy, herbaty czy jako słodki akcent rodzinnego popołudnia.
Spróbujcie koniecznie – te rogaliki nie tylko pięknie wyglądają, ale też smakują tak, że trudno na jednym poprzestać!
Składniki na rogaliki zatapiane
CIASTO:
- 25g świeżych drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 2 jajka
- 80ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 120g masła
- 1/3 szklanki cukru
NADZIENIE:
- 5 jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
DODATKOWO:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA ROGALIKI:
W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia .
Przygotowujemy ciasto na rogaliki. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby ciasto było długo i dobrze wyrobione.
Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy.
Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto.
Po upływie około 1,5 godziny ciasto powinno urosnąć i wypłynąć na powierzchnie.
Ciasto wyjmujemy z wody i z woreczka, dzielimy na cztery mniej więcej równe części.
Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 lub 12 trójkątów. Trójkąty smarujemy cienką warstwą roztopionego masła.
Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia.
Trójkąty ciasta wraz z nadzieniem zwijamy do środka tworząc rogalik.
Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięci.
Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienieni.
Po upieczeniu rogaliki przekładamy na talerz i oprószamy obficie cukrem pudrem.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ






















