Leśne roladki drobiowe - IMG 1824

Leśne roladki drobiowe

Leśne roladki drobiowe to danie, które oczaruje każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne mięso z kurczaka skrywa w środku aromatyczny farsz z podsmażonego boczku, soczystej cukinii i pieczarek, a wszystko to otulone jest kremowym sosem pieczarkowym o głębokim, leśnym smaku.

To idealna propozycja na rodzinny obiad, elegancki posiłek dla gości czy po prostu na chwilę kulinarnej przyjemności pośród tygodnia. Roladki są soczyste, pachnące i pełne smaku – a sos, którym są polane, aż prosi się o kawałek świeżego chleba lub porcję puszystego puree ziemniaczanego.

 

Faszerowane zrazy drobiowe

 

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu
  • ok 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek i do zaciągnięcia sosu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka pieczarek (4-5 sztuk)
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie

Farsz:

  • ok 8 łyżeczek kremowego serka śmietankowego
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • pół cebuli
  • kilka pieczarek (4-5 sztuk)
  • pół niedużej cukinii
  • sól, pieprz

 

PRZEPIS NA ROLADKI:

Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki, mieszamy, smażymy.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1832

Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cukinię. Całość smażymy często mieszając, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1825

Filety drobiowe przekrawamy wzdłuż na połówki.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1827

Mięso przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy na kotlety.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1828

Każdy rozbity filet delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1829

Na mięsie rozsmarowujemy łyżeczkę serka śmietankowego.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1833

Układamy porcje farszu – około 2 duże łyżki.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1826

Mięso z farszem zawijamy w roladkę. Z początku roladka będzie pewnie niezgrabna, ale po obtoczeniu w mące łatwiej będzie ją uformować. Zwinięte roladki obtaczamy zatem w mące i ponownie formujemy w dłoniach, aby nadać jej kształt.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1838

Formując roladki należy je delikatnie dociskać w dłoniach, aby dobrze się skleiły i nie rozpadały się podczas smażenia.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1839

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) i układamy roladki – łączeniem do dołu, aby najpierw podsmażyły się na łączeniu i nie otwierały się podczas dalszego gotowania.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1837

Obracamy roladki i podsmażamy z każdej strony na ładny rumiany kolor.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1840

Zrumienione mięso przekładamy na chwilę na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojone na kawałki pieczarki z cebulką.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1841

Dokładamy ponownie mięso i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego oraz sos sojowy.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1842

Całość dusimy na niedużej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy na chwilę mięso, a powstały sos zaciągamy. Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy na patelnie. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Leśne roladki drobiowe - IMG 1835

Dokładamy ponownie roladki, dokładnie obtaczamy je w sosie, całość podgrzewamy przez kilka minut i podajemy.

Filet z kurczaka w sosie

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Leśne roladki drobiowe - IMG 8380

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry