Faszerowane koszyczki makaronowe z patelni
Pomysł na pyszny i efektowny rodzinny obiad jednogarnkowy. Koszyczki z makaronu tagliatelle wypełnione farszem z kurczaka i warzyw oraz duszone w sosie pomidorowym, pod pierzynką z ciągnącego się sera i zwieńczone świeżymi ziołami. Danie palce lizać!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
kilka pieczarek 6-8 sztuk
pół czerwonej papryki
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
8-9 gniazdek makaronu tagliatelle
ok 10 dkg żółtego sera (u mnie mozzarella)
ok 500ml bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier
olej do smażenia
1 łyżka posiekanych świeżych ziół
*** Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsypujemy przyprawą, mieszamy ***
*** Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***
*** Gdy mięso starci surowy kolor, zdejmujemy je z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulę i boczek ***
*** Następnie dokładamy drobno pokrojone pieczarki, podsmażamy ciągle mieszając ***
*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pomidora ***
*** Mieszamy i dusimy całość przez około 2-3 minuty ***
*** Dodajemy trochę bulionu (ok 1/3 szklanki) oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Dusimy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru ***
*** Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim garnku układamy gniazdka makaronowe ***
*** W gniazdkach i dookoła nich układamy przygotowany farsz ***
*** Całość zalewamy bulionem – tak aby zakrywał makaron i zagotowujemy ***
*** Całość dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 5 minut – do odparowania bulionu ***
*** Posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem ***
*** Całość jeszcze na chwilę zakrywamy, aby ser się rozpuścił. Na koniec posypujemy siekanymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***