Faszerowane koszyczki makaronowe z patelni


Faszerowane koszyczki makaronowe z patelni

Pomysł na pyszny i efektowny rodzinny obiad jednogarnkowy. Koszyczki z makaronu tagliatelle wypełnione farszem z kurczaka i warzyw oraz duszone w sosie pomidorowym, pod pierzynką z ciągnącego się sera i zwieńczone świeżymi ziołami. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

kilka pieczarek 6-8 sztuk

pół czerwonej papryki

1 pomidor

1 łyżka koncentratu pomidorowego

8-9 gniazdek makaronu tagliatelle

ok 10 dkg żółtego sera (u mnie mozzarella)

ok 500ml bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, cukier

olej do smażenia

1 łyżka posiekanych świeżych ziół

 

 

 

*** Mięso kroimy w niedużą kostkę, obsypujemy przyprawą, mieszamy ***

*** Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Gdy mięso starci surowy kolor, zdejmujemy je z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulę i boczek ***

*** Następnie dokładamy drobno pokrojone pieczarki, podsmażamy ciągle mieszając ***

*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pomidora ***

*** Mieszamy i dusimy całość przez około 2-3 minuty ***

*** Dodajemy trochę bulionu (ok 1/3 szklanki) oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Dusimy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru ***

*** Na patelni z wysokim rantem lub w szerokim garnku układamy gniazdka makaronowe ***

*** W gniazdkach i dookoła nich układamy przygotowany farsz ***

*** Całość zalewamy bulionem – tak aby zakrywał makaron i zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 5 minut – do odparowania bulionu ***

*** Posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem ***

*** Całość jeszcze na chwilę zakrywamy, aby ser się rozpuścił. Na koniec posypujemy siekanymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE