Kokosowa krówka bez pieczenia


Kokosowa krówka bez pieczenia

Kokosowa krówka, to jedno z najczęściej odwiedzanych ciast na blogu w ostatnim czasie. I wcale się nie dziwię, bo jest pyszne i bardzo efektowne. Postanowiłam spróbować wykonać to ciasto w wersji bez pieczenia, z przełamaniem słodkiego smaku krakersami. Wyszło super, nawet chyba jeszcze lepsze niż w oryginale. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

ok 400g kakaowych herbatników

ok 400g słonych krakersów

1 puszka kajmaku (masy krówkowej)

  • Krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

850ml mleka

180g cukru

300g masła w temperaturze pokojowej

100g wiórków kokosowych

  • Wierzch:

0,5 litra śmietanki kremówki 36%

1 śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki wiórków kokosowych

 

 

*** Przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń, do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy dwa budynie oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 1 minutę ***

*** Budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (folia ma dotykać powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Odkładamy do całkowitego wystudzenia – budyń ma mieć temperaturę pokojową (nie może być ciepły bo krem nie wyjdzie) ***

*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy przez około 2-3 minuty ***

*** Dodajemy w kilku partiach wystudzony budyń i za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy ***

*** Blaszkę (moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie połowę kremu budyniowego ***

*** Krem zakrywamy warstwą słonych krakersów ***

*** Na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Przykrywamy drugą warstwą krakersów ***

*** Na krakersach wykładamy drugą część kremu budyniowego ***

*** Zakrywamy warstwą herbatników ***

*** Przygotowujemy krem na wierzch. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fixem ***

*** Krem rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu ciasta. Dodatkowo szpatułką lub widelcem możemy możemy zrobić wzór na cieście ***

*** Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Kokosowa krówka bez pieczenia