Makaron z pulpecikami w sosie carbonara


Makaron z pulpecikami w sosie carbonara

Szybki i nietrudny w wykonaniu przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki.

 

 

Składniki:

  • Pulpety:

500g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego

1 jajko

2 ząbki czosnku

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos:

10 dkg boczku wędzonego

1,5 szklanki bulionu

pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

pół pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

ok 200g ulubionego makaronu

 

 

 

*** Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek, gdy się zrumieni, przekładamy go do miseczki ***

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko,  bułkę tartą, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiano ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Klopsiki dusimy w bulionie, na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem  ***

*** Po tym czasie dodajemy zrumieniony wcześniej boczek. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Do potrawy wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy ***

*** Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez około -3-2 minuty, aż sos zgęstnieje ***

*** Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE