Schab po cygańsku


Schab po cygańsku

Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 700g schabu

1 cebula

ok 10 pieczarek

1 czerwona papryka

1-2 ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki pikanego ketchupu

Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier

olej do smażenia

1 łyżka mąki (opcjonalnie)

 

 

*** Schab kroimy w średniej wielkości paski ***

*** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Schab zalewamy szklanką wody, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy grubo posiekaną cebulę i pokrojone na połówki pieczarki ***

*** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażymy ***

*** Całość dodajemy do schabu, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w półplasterki ogórki, mieszamy, w razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Dodajemy ketchup i koncentrat ***

*** Mieszamy i jeśli sos będzie zbyt rzadki zaciągamy go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody). Zagotowujemy, mieszamy, aż zgęstnieje ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Schab po cygańsku