Gołąbki kuskus z wędzonym boczkiem


Gołąbki kuskus z wędzonym boczkiem

Pyszne, delikatne i aromatyczne gołąbki pachnące wędzonką. Dodatek kaszy kuskus i boczku wędzonego świetnie sprawdził się w tym przepisie. Gołąbki wyszły rewelacyjne. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

pół szklanki kaszy kuskus

20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

350ml bulionu

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, cukier, chilli

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka masła

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***

*** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ***

*** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy kaszę kuskus oraz podsmażoną cebulkę z boczkiem ***

*** Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu, rozpłaszczamy ***

*** Zakładamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy od dołu do góry ***

*** W ten sposób zwijamy gołąbki, aż do wykończenia farszu ***

** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

*** Następnie delikatnie odwracamy gołąbki na drugą stronę i również chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum. Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie odlewamy do małego garnka większość sosu i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru (około 1 płaska łyżeczka) i szczyptą chilli. Zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody ***

** Sos wlewamy do gołąbków i dusimy całość jeszcze przez około 10 minut bez przykrycia. Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE