Malinowa księżniczka z kremem budyniowym – bez pieczenia!


Malinowa księżniczka z kremem budyniowym

Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto bez pieczenia. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

ok 30-40 sztuk herbatników kakaowych

ok 30-40 sztuk herbatników maślanych

ok pół szklanki mleka – do nasączenia herbatników

1 puszka masy kajmakowej

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

800 ml mleka

6 łyżek cukru

2 żółtka

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Dodatkowo:

2 galaretki malinowe

450g mrożonych malin (mogą być też świeże)

600 ml gorącej wody (do galaretek)

 

 

 

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy warstwę ciemnych herbatników ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm ). Ciastka nasączamy delikatnie mlekiem ***

*** Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej, rozsmarowujemy ***

*** Wykładamy warstwę jasnych herbatników i nasączamy je mlekiem ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową. Puszkę z kajmakiem możemy wcześniej podgrzać w ciepłej wodzie aby lepiej się rozprowadzał ***

*** Układamy warstwę jasnych herbatników, nasączamy delikatnie mlekiem i wykładamy pozostałą masę budyniową ***

*** Na kremie wykładamy warstwę kakaowych herbatników, nasączamy mlekiem ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny i mieszamy do czasu, aż zacznie tężeć (Uwaga! Galaretka szybko tężeje) ***

*** Tężejącą galaretkę z owocami od razu wykładamy na ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments