Gniazdka ziemniaczane po bolońsku


Gniazdka ziemniaczane po bolońsku

Przepyszne, efektowne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub jako efektowna przekąska na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Gniazdka ziemniaczane:

ok 800g ziemniaków

1 łyżka masła

1/3 szklanki mleka

1-2 łyżki posiekanego koperku

  • Sos boloński:

ok 350g mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 marchewka

2-3 łyżki groszku konserwowego

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano

  • Dodatkowo:

ok 20 dkg żółtego sera (u mnie ser gouda i mozzarella)

olej do smażenia

 

 

 

*** Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowy kolor ***

*** Całość przyprawiamy do smaku ***

*** Wlewamy około pół szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz groszek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku ***

*** Miękkie ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło oraz mleko i całość dusimy ***

*** Dodajemy koperek, mieszamy ***

*** Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z duszonych ziemniaków i układamy je za wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ***

*** W każdej kulce za pomocą łyżki robimy wgłębienie ***

*** Gniazdka posypujemy połową startego żółtego sera ***

*** Wypełniamy sosem bolońskim ***

*** Całość posypujemy pozostałym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE