Burrito
Ale Meksyk ! I to w mojej kuchni 😉 Dzisiaj polecam burrito- tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem z dodatkiem pomidorów, fasoli oraz kukurydzy. To trzeba spróbować !
SKŁADNIKI :
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 świeże pomidory lub połowa puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryka
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki bulionu
- 4 placki tortilli
- 20 dkg startego żółtego sera
- Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
Przepis
W pierwszej kolejności na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony
Następnie należy dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku
Później potrawę dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę oraz kukurydzę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta.
Jak już mamy zrobiony farsz to na placku tortilli układamy jego porcje, posypujemy startym żółtym serem i zwijamy.
Na koniec zwinięte tortille podgrzewamy z obu stron na patelni lub w piekarniku.
I oczywiście podajemy w całości lub przecięte w poprzek na pół.
Smacznego !
Polecam również spróbować: Burrito z kurczakiem













To jest po prostu przepyszne!