Burrito

Tortilla, burrito

Burrito

Ale Meksyk ! I to w mojej kuchni 😉  Dzisiaj polecam burrito- tortilla wypełniona pikantnym mięsnym farszem z dodatkiem pomidorów, fasoli oraz kukurydzy. To trzeba spróbować !

SKŁADNIKI :

250 g mielonej wołowiny

2 świeże pomidory lub połowa puszki krojonych pomidorów

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryka

1 mała puszka czerwonej fasoli

1 mała puszka kukurydzy

1/2 szklanki bulionu

4 placki tortilli

20 dkg startego żółtego sera

Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

 

 

*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***

Zmielona wołowina z dodatkiem przypraw

***Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

Zmielona wołowina z bulionem w trakcie smażenia

*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę oraz kukurydzę, wymieszać i gotować  jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***

Zmielona wołowina z dodatkiem fasoli

*** Na placku tortilli układamy porcje farszu, posypujemy startym żółtym serem i zwijamy ***

Place tortilli z porcją farszu

Tortilla z farszem w trakcie zwijania

*** Zwinięte tortille podgrzewamy z obu stron na patelni lub w piekarniku ***

Tortille w trakcie smażenia na patelni

*** Podajemy w całości lub przecięte w poprzek na pół ***

Tortille podane na talerzu z pomidorem

Tortilla podana na talerzu

Smacznego !

KOMENTARZE