Tortilla Fusion

Tortilla Fusion

Jeśli lubisz dania, które łączą w sobie prostotę przygotowania, bogactwo smaków i apetyczny wygląd – ta tortilla z farszem mięsno-warzywnym na pewno przypadnie Ci do gustu. Miękki, lekko chrupiący placek kryje w sobie aromatyczny farsz z boczkiem, mięsem drobiowym, kolorowymi warzywami i przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Całość można podać na ciepło – z ulubionym sosem (czosnkowym, pomidorowym albo jogurtowym). To danie sprawdzi się idealnie zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!

 

pyszna tortilla

 

Składniki:
  • Placki tortilli 5-6 sztuk
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek 4-5 sztuk
  • 1/3 cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • ok 10 dkg żółtego sera np. gouda
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie

 

Pomysł na przekąski

 

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na patelni.

Gdy boczek się trochę wytopi, dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, mieszamy i smażymy.

Jak mięso straci surowy kolor, dokładamy przeciśnięty czosnek oraz pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię i paprykę.

Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy dość intensywnie do smaku.

Na placku tortilli układamy plaster żółtego sera.

Na ser dajemy porcję farszu – około 2-3 łyżki.

Zawijamy tortillę: najpierw zakładamy boki do środka.

A następnie rolujemy tortillę z farszem od dołu do góry.

Zwinięte tortille opiekamy na patelni lub w tosterze. Podajemy na gorąco z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK).

Przekąski z tortilli

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:

Imprezowe hity! Najlepsze przepisy na przyjęcia: ciasta przekąski, sałatki, efektowne dania! (klik)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry