Tortilla Fusion
Jeśli lubisz dania, które łączą w sobie prostotę przygotowania, bogactwo smaków i apetyczny wygląd – ta tortilla z farszem mięsno-warzywnym na pewno przypadnie Ci do gustu. Miękki, lekko chrupiący placek kryje w sobie aromatyczny farsz z boczkiem, mięsem drobiowym, kolorowymi warzywami i przyprawami, które nadają potrawie wyjątkowy smak. Całość można podać na ciepło – z ulubionym sosem (czosnkowym, pomidorowym albo jogurtowym). To danie sprawdzi się idealnie zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam!
Składniki:
- Placki tortilli 5-6 sztuk
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek 4-5 sztuk
- 1/3 cukinii
- pół czerwonej papryki
- ok 10 dkg żółtego sera np. gouda
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na patelni.
Gdy boczek się trochę wytopi, dodajemy drobno pokrojony filet z kurczaka, mieszamy i smażymy.
Jak mięso straci surowy kolor, dokładamy przeciśnięty czosnek oraz pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię i paprykę.
Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy dość intensywnie do smaku.
Na placku tortilli układamy plaster żółtego sera.
Na ser dajemy porcję farszu – około 2-3 łyżki.
Zawijamy tortillę: najpierw zakładamy boki do środka.
A następnie rolujemy tortillę z farszem od dołu do góry.
Zwinięte tortille opiekamy na patelni lub w tosterze. Podajemy na gorąco z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK).
*** SMACZNEGO ***















