Najlepszy miodownik
Jeśli kochasz domowe ciasta o głębokim, miodowym aromacie i delikatnym kremie – ten miodownik z masą grysikową skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. To wypiek, który łączy tradycję z prostotą: miękkie, miodowe placki przełożone aksamitną, waniliową masą grysikową z powidłami tworzą duet idealny.
Ciasto jest lekko wilgotne, z każdym dniem coraz lepsze – dlatego warto przygotować je dzień lub dwa przed podaniem. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania, a także do popołudniowej kawy.
Miodownik ma w sobie coś magicznego – jego smak przenosi w czasie do babcinej kuchni, gdzie pachniało miodem, wanilią i ciepłem domowego pieczenia. To ciasto, które nigdy się nie nudzi i zawsze budzi zachwyt gości.

Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu
- 150g cukru pudru
Masa orzechowa:
- 200g orzechów włoskich
- 80g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 100g masła
- 2 łyżki miodu
Masa grysikowa:
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszki manny
- 150g cukru pudru
- 200g masła
- ok 300g powideł śliwkowych
PRZEPIS:
Przygotowujemy ciasto miodowe: Mleko i miód przekładamy do garnuszka, podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, jajka oraz ostudzone mleko z miodem. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 mniej więcej równe części.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy pierwszą częścią ciasta (moja blaszka ma wymiary 35 x 25 cm).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 12-15 minut – do zrumienienia. Tak samo postępujemy z drugim plackiem. Trzecią część ciasta wyklejamy w formie i odstawić na bok, jeszcze nie pieczemy.
Przygotować masę orzechową. Masło roztapiamy w rondelku z miodem i cukrem. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy mieszając na małej mocy palnika ok. 2-3 minuty.
Gorącą masę wykładamy na trzecie, surowe ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do wystudzenia.

Przygotować masę grysikową. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukry. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą.

Składamy ciasto. Do formy przekładamy pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarowujemy na nim połowę powideł.

Na powidłach wykładamy połowę masy grysikowej.

Przykrywamy drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie smarujemy drugą połową powideł i masy. Przykrywamy plackiem z orzechami.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby blaty zmiękły, a smaki przegryzły się.

*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Ciasta z orzechami (klik)










