Najlepszy miodownik - IMG 0633

Najlepszy miodownik

Najlepszy miodownik

Jeśli kochasz domowe ciasta o głębokim, miodowym aromacie i delikatnym kremie – ten miodownik z masą grysikową skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. To wypiek, który łączy tradycję z prostotą: miękkie, miodowe placki przełożone aksamitną, waniliową masą grysikową z powidłami tworzą duet idealny.

Ciasto jest lekko wilgotne, z każdym dniem coraz lepsze – dlatego warto przygotować je dzień lub dwa przed podaniem. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania, a także do popołudniowej kawy.

Miodownik ma w sobie coś magicznego – jego smak przenosi w czasie do babcinej kuchni, gdzie pachniało miodem, wanilią i ciepłem domowego pieczenia. To ciasto, które nigdy się nie nudzi i zawsze budzi zachwyt gości.

 

Miodownik z masą grysikową

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 150g cukru pudru

Masa orzechowa:

  • 200g orzechów włoskich
  • 80g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 100g masła
  • 2 łyżki miodu

Masa grysikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszki manny
  • 150g cukru pudru
  • 200g masła
  • ok 300g powideł śliwkowych

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto miodowe: Mleko i miód przekładamy do garnuszka, podgrzewamy mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawiamy do wystudzenia. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, jajka oraz ostudzone mleko z miodem. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Najlepszy miodownik - IMG 0620

Ciasto dzielimy na 3 mniej więcej równe części.

Najlepszy miodownik - IMG 0632

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy pierwszą częścią ciasta (moja blaszka ma wymiary 35 x 25 cm).

Najlepszy miodownik - IMG 0621

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 12-15 minut – do zrumienienia. Tak samo postępujemy z drugim plackiem. Trzecią część ciasta wyklejamy w formie i odstawić na bok, jeszcze nie pieczemy.

Najlepszy miodownik - IMG 0628

Przygotować masę orzechową. Masło roztapiamy w rondelku z miodem i cukrem. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy mieszając na małej mocy palnika ok. 2-3 minuty.

Najlepszy miodownik - IMG 0627

Gorącą masę wykładamy na trzecie, surowe ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do wystudzenia.

Najlepszy miodownik - IMG 0623

Przygotować masę grysikową. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukry. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Najlepszy miodownik - IMG 0624

Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą.

Najlepszy miodownik - A720AACF 4DB1 4F9A 9A56 677B98ADFA6D e1760435592412

Składamy ciasto. Do formy przekładamy pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarowujemy na nim połowę powideł.

Najlepszy miodownik - IMG 0629

Na powidłach wykładamy połowę masy grysikowej.

Najlepszy miodownik - IMG 0630

Przykrywamy drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie smarujemy drugą połową powideł i masy. Przykrywamy plackiem z orzechami.

Najlepszy miodownik - IMG 0631

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby blaty zmiękły, a smaki przegryzły się.

Najlepszy miodownik - IMG 0633

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Najlepszy miodownik - IMG 7676

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry