Orzechowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym
Kruche, delikatne i cudownie maślane – takie właśnie są moje rogaliki z nadzieniem czekoladowym, które dzisiaj dla Ciebie przygotowałam. Każdy rogalik obtaczany jest w drobno siekanych orzechach, dzięki czemu zyskuje wyjątkową chrupkość i aromat. W środku kryje się aksamitna czekolada, która rozpływa się podczas pieczenia, tworząc obłędnie pyszne wnętrze. To przepis szybki, prosty i idealny, gdy masz ochotę na coś domowego i wyjątkowego – bez zbędnego wysiłku.
Składniki:
- 350g mąki pszennej (ok 2 szklanki)
- 200g zimnego masła
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)
- krem czekoladowy do nadziania (np nutella)
Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy lub drobno siekamy nożem.

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy serek mascarpone i pokrojone na kawałki zimne masło.
Całość zagniatamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto owijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części.
Na stolnicy rozsypujemy dwie garści siekanych orzechów.
Na orzechach układamy pierwszą część ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto na orzechach, tak aby wkleiły się one w ciasto.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów.
Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego.
Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc kruche rogaliki z nadzieniem czekoladowym.
Gotowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem).
Po przestudzeniu rogaliki z nadzieniem czekoladowym przekładamy na talerz.
*** Smacznego***
POLECAM TAKŻE:
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!
Ciasta bez pieczenia – najlepsze przepisy
Imprezowe hity! Pomysły na przekąski, dania i przystawki























