Rogaliki orzechowe z nadzieniem czekoladowym

Orzechowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Kruche, delikatne i cudownie maślane – takie właśnie są moje rogaliki z nadzieniem czekoladowym, które dzisiaj dla Ciebie przygotowałam. Każdy rogalik obtaczany jest w drobno siekanych orzechach, dzięki czemu zyskuje wyjątkową chrupkość i aromat. W środku kryje się aksamitna czekolada, która rozpływa się podczas pieczenia, tworząc obłędnie pyszne wnętrze. To przepis szybki, prosty i idealny, gdy masz ochotę na coś domowego i wyjątkowego – bez zbędnego wysiłku.

Orzechowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Rogaliki z czekoladą

 

Składniki:

  • 350g mąki pszennej (ok 2 szklanki)
  • 200g zimnego masła
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g mieszanki orzechów (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały)
  • krem czekoladowy do nadziania (np nutella)

Orzechy przekładamy do malaksera i mielimy lub drobno siekamy nożem.

mielenie orzechów do rogalików z nadzieniem czekoladowym siekane orzechy do rogalików z nadzieniem czekoladowym

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy serek mascarpone i pokrojone na kawałki zimne masło.

składniki na rogaliki z nadzieniem czekoladowym w misce

Całość zagniatamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie na gładkie, jednolite ciasto.

zagniatanie ciasta na rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Ciasto owijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 4 części.

schłodzone ciasto podzielone na części do rogalików z nadzieniem czekoladowym

Na stolnicy rozsypujemy dwie garści siekanych orzechów.

siekane orzechy na stolnicy do rogalików

Na orzechach układamy pierwszą część ciasta.

ciasto na rogaliki z nadzieniem czekoladowym ułożone na orzechach

Rozwałkowujemy ciasto na orzechach, tak aby wkleiły się one w ciasto.

wałkowanie ciasta w orzechach do rogalików z nadzieniem czekoladowym

Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 trójkątów.

ciasto podzielone na trójkąty na rogaliki z nadzieniem czekoladowym

Na podstawie każdego trójkąta układamy porcje kremu czekoladowego.

nakładanie nadzienia czekoladowego na rogaliki

Trójkąciki z czekoladką zwijamy od dołu do góry tworząc kruche rogaliki z nadzieniem czekoladowym.

zwijanie rogalików z nadzieniem czekoladowym

Gotowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

surowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym na blaszce

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem).

pieczenie rogalików z nadzieniem czekoladowym w piekarniku

Po przestudzeniu rogaliki z nadzieniem czekoladowym przekładamy na talerz.

gotowe rogaliki z nadzieniem czekoladowym na talerzu

*** Smacznego***

POLECAM TAKŻE:

Rogaliki dwuskładnikowe

Rogaliki dwuskładnikowe

 

Puszyste rogaliki jogurtowe

Puszyste rogaliki jogurtowe

 

Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!

Kruche rogaliki jak u babci

 

Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!

Najlepsze ciasta na przyjęcie – ranking pysznych domowych deserów idealnych na imprezę

 

Ciasta bez pieczenia – najlepsze przepisy

Pyszne ciasta bez pieczenia – łatwe przepisy na kremowe i efektowne desery

 

Imprezowe hity! Pomysły na przekąski, dania i przystawki

Przekąski i przystawki na imprezę – najlepsze pomysły na szybkie i efektowne dania

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry