Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, pyszną i zdrową surówkę, kapusta pekińska będzie strzałem w dziesiątkę! Jej delikatne, lekko słodkawe liście świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Taka surówka to doskonały dodatek do obiadu – pasuje zarówno do kotletów, dań z grilla, jak i pieczonego mięsa. Świetnie sprawdza się też jako samodzielna, lekka przekąska w ciągu dnia.
Najlepsze w niej jest to, że przygotujesz ją dosłownie w kilka minut – wystarczy poszatkować warzywa, dodać ulubione przyprawy i polać wszystko prostym sosem. Efekt? Chrupiąca, soczysta i pełna witamin surówka, która odświeży każde danie i wprowadzi na talerz wiosenną lekkość – niezależnie od pory roku!

Składniki:
- ok 250g kapusty pekińskiej
- pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pęczek zielonej pietruszki
Sos:
- ok 4-5 łyżek oliwy
- 1 przetarty ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- po szczypcie soli i pieprzu
Kapustę pekińską drobno kroimy.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski.
Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy.
Gotowy sos dodajemy do pokrojonych warzyw i całość mieszamy.
Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na około pół godziny aby się przegryzła.

*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ















