Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim


Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

Świeży łosoś zapiekany w cieście francuskim to ciekawy pomysł na smaczny obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!

 

 

1 opakowania ciasta francuskiego

ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry

20dkg szpinaku

10dkg sera feta

2 ząbki czosnku

sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + 2 łyżki soku z cytryny), gałka muszkatołowa

1 jajko – do posmarowania

1 łyżka masła

 

 

*** Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz szpinak i podsmażamy całość, aż woda odparuje. Szpinak doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Studzimy ***

*** Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na dwie części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty ***

*** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku ***

*** Na szpinaku układamy plasterki sera feta ***

*** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) ***

*** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je ***

*** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ),  i zapiekamy przez około 40 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Filety z kurczaka na obiad i na kolację

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE