Gulasz segedyński


Gulasz segedyński

Bardzo popularne i smakowite danie kuchni węgierskiej. Syty i treściwy gulasz, idealny na zimowy obiad lub kolacje. Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem. To pyszne danie przyrządza się z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, przez co w smaku nieco przypomina tradycyjny polski bigos. Nie jest to potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, ale warto poświęcić trochę czasu, aby cieszyć się tym nietuzinkowym smakiem. Polecam!

 

 

Składniki:

1kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i szynka)

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

3 łyżka masła najlepiej klarowanego

600g kiszonej kapusty

1 czerwona papryka

2-3 szklanki bulionu lub rosołu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cukier

kwaśna śmietana 18%

 

 

 

*** Mięso kroimy w dużą kostkę ***

*** Pokrojoną wieprzowinę przekładamy do miski i obsypujemy przyprawami: łyżeczką soli, łyżką słodkiej papryki i szczyptą ostrej, mieszamy ***

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, przekładamy je do miski, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę. Dokładamy ponownie mięso, mieszamy ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 40 minut ***

*** W międzyczasie kroimy kapustę na drobno, jeśli jest mocno kwaśna to płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy ***

*** Kapustę dokładamy do garnka z mięsem ***

*** Mieszamy, posypujemy łyżką słodkiej papryki i łyżką majeranku ***

*** Dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty – około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę ***

*** Całość dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż papryka zmięknie ale jeszcze nie zacznie się rozpadać ***

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i łyżeczką cukru, mieszamy ***

*** Podajemy na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE