Cukinia po węgiersku


Cukinia po węgiersku

Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać!

 

 

 

Składniki:

2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona)

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 małe lub 1 duża cukinia

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli (lub pół)

2 pomidory

Przyprawy: sól, pieprz,m papryka słodka

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia)

 

 

 

 

*** Boczek wędzony kroimy w kostkę ***

*** Kiełbasę kroimy w plasterki ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę ***

*** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli nie lubimy bardzo ostrych dań możemy użyć tylko pół lub kawałek papryczki) ***

*** Pomidory kroimy w dużą kostkę ***

*** Na suchej patelni podsmażamy plasterki kiełbasy ***

*** Kiedy kiełbasa zrumieni się z dwóch stron dodajemy boczek, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli ***

*** Dodajemy startą cukinię, mieszamy ***

*** Dokładamy papryki oraz pomidory, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. U mnie na patelni wytworzyło się sporo soku z warzyw więc w tym dusiłam potrawę, jeśli jednak macie mało płynu na dnie patelni, możecie dolać trochę wody ***

*** Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką ***

*** Przed podaniem posypujemy siekaną zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Cukinia po węgiersku

  • Kasia

    Dzień dobry:) kolejne fantastyczne danie. Rodzinka była zachwycona smakiem. Jak Pani to robi? Wszystkie przepisy to pewnik, że wyjdzie smacznie, a odtwarzam stad regularnie wiekszosc przepisow ;)! Pani blog pozostaje dla mnie wciąż największą kulinarna inspiracją. Dziękuję i życzę miłej niedzieli 🙂

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Dzień dobry, ojej, bardzo dziękuje za tak miłe słowa, ogromnie się cieszę, że moje przepisy się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie :))