Pieczeń świąteczna


Pieczeń świąteczna

Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

1,5 kg schabu bez kości

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)

1 pęczek pietruszki

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebuli

4 – 6 plasterków żółtego sera

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

sznurek do związania mięsa

 

 

*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***

*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu ***

*** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera ***

*** Paprykę  cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze ***

*** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone ***

*** Następnie mięso oprószamy  z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem ***

*** Roladę zawijamy w folię aluminiową ***

*** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***

*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.7 7 votes
Article Rating

Leave a Reply

13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
2 lat temu

Witam
Tak sie zastanawiam czemu moja pieczen wyszła biała a Pani zarumieniona? Piekła Pani do samego końca w folii?

Mariola
Mariola
3 lat temu

Czy to jest czas pieczenia w termoobiegu ?

Tess
Tess
3 lat temu

Czy można taką roladę przygotować wcześniej, zamrozić, a później wyjąć ją odpowiednio wcześnie i upiec?

Anna Chyra
Anna Chyra
3 lat temu

Czy jezeli podwoilam składniki i mam jedną długą roladę z 3 kg schabu, powinnam wydłużyć czas pieczenia?

Daria
Daria
4 lat temu

A jakby pietruszkę zastąpić świeżym szpinakiem?

Lucy
Lucy
4 lat temu

Witam
Mam pytanie czy można było by owinąć pieczeń dodatkowo boczkiem na końcu odwinac folie i zapiec

Ania
Ania
4 lat temu

Bardzo smaczna pieczeń 🙂

magda
magda
4 lat temu

Witam, pieczeń wygląda obłednie, kolory zachęcają do zjedzenia.
Chciałabym przygotować z mniejszej ilości schabu, a pietruszkę zastąpić szpinakiem (piersza opcja u syna nie przejdzie niestety).
I tu mam pytanie, czy powiedzmy 700 g schabu piec tak samo? Temp. i czas?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt:)

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Cudne te Twoje potrawy świąteczne,u mnie to największy problem zrolowania takiej rolady.Pozdrawiam świątecznie Ola.