Sernik Twix


Sernik Twix

Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. To chyba mój ulubiony sernik. Polecam 🙂

 

Do wypieku ciasta użyłam blaszki o wymiarach 32×20 centymetry.

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g ciasteczek zbożowych (np. Digestive, Krakuski…lub inne)

3 opakowania batoników Twix (6 pojedynczych batoników)

60g roztopionego masła lub margaryny

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Wierzch ciasta:

1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 łyżek śmietanki

1/2 białej czekolady + ok 2-3 łyżki śmietanki

 

 

 

*** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera ***

*** Wszystko miksujemy razem na proszek  ***

*** Dodajemy roztopione masło lub margarynę, mieszamy i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód Twixowy – wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wkruszamy do niej czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***

*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady ze śmietanką. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek ***

*** Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki aby polewa zastygła ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

21 komentarzy do “Sernik Twix