Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 4885D90B 5967 4712 A7C3 79A9CE561F9B

Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa

Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją  zastąpić solą himalajską, która jest zdrowsza. Wszystko zależy od tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.

 

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 4885D90B 5967 4712 A7C3 79A9CE561F9B

 

Składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości

45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)

4 ząbki czosnku

3 łyżki ostrej mielonej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

3 kulki pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

1 liść laurowy

1 łyżka cukru

sznurek lub siatka wędliniarska

około 2 litry wody – z kranu

1 łyżka oleju

 

 

*** Schab myjemy, osuszamy i obcinamy ze wszystkich błon i tłuszczy ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 0F2F297B 4B8C 470E ACC6 8738BA6F31A0

*** Do garnka wlewamy wodę. W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i 2 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 19C4E4FE 45E0 4912 873D 2AFEFB629848

*** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - E399C92D 5753 4C54 A6F2 545FE8596994

*** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - E255A1A8 44BC 4288 80BB C52C152AFC06

*** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 8C04A7A9 E6BC 4C51 8DD9 B69F8FED524E

*** Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 70 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia ***

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 4885D90B 5967 4712 A7C3 79A9CE561F9B

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - IMG 3227

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - FullSizeRender4 21

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - IMG 2175 1

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - IMG 1742

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - IMG 3770

Schab z piekarnika - wędlina kanapkowa - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

5 komentarzy do “Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa”

  1. Witam a czy 4 dni można marynować ? Jak bym zaczęła od dzisiaj i w sobotę upiekła to będzie ok ? Za późno natrafiłam na przepis.

  2. Dzień dobry, schab z tego przepisu robiłam juz kilka razy i zawsze wychodził rewelacyjnie.
    Chciałabym jednak zapytać ile czasu maksymalnie można marynować schab? Dotychczas marnowałam po 5 dni. Czy schab może leżeć w marynacie 9-10 dni?

    Pozdrawiam serdecznie, Marta

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry