Makowiec w cieście kruchym


Makowiec w cieście kruchym

Zazwyczaj makowce zawija się w ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe, moja dzisiejsza propozycja jest trochę inna ponieważ do ciasta nie używamy wcale drożdży. Ciasto jest kruche, delikatne i przepyszne. Nadzienie makowe możemy wykonać sami według swojego sprawdzonego, domowego przepisu lub można użyć gotowej masy z puszki. Polecam!

 

 

Składniki:

  • na dwie rolady makowe

750g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g zimnego masła

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

1 całe jajko

5 łyżek kwaśnej śmietany

850g masy makowej – domowej lub z puszki

  • Polewa czekoladowa:

50ml śmietanki kremówki

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

 

 

 

 

*** Na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę ***

*** Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej (używam gotowej masy z puszki), pozostawiając kilka centymetrów wolnych z każdej strony ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie rolujemy z dołu do góry. Musimy tak rozwałkować i zwinąć ciasto, aby później zmieściło nam się na długość do blaszki ***

*** Tak samo postępujemy z drugim makowcem ***

*** Rolady zawijamy luźno w papier i przekładamy do foremki tak aby każdy makowiec był ułożony sklejeniem do dołu (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 70 minut ***

*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***

*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***

*** Makowce oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE