Sernik krówka


Sernik krówka

Niebiańsko pyszny, chyba najlepszy sernik jaki robiłam. Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach. A do tego duży, podzielny, łatwy w wykonaniu, efektowny i pięknie prezentujący się na stole. Tym ciastem z pewnością uraczysz wszystkich gości. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Dodatkowo:

ok 400g herbatników kakaowych

1 puszka masy kajmakowej

250g serka mascarpone

350ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

2-3 garści płatków migdałowych

 

 

 

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników ***

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy ***

*** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Gdy sernik całkowicie ostygnie, rozsmarowujemy na nim połowę puszki kajmaku i całość przykrywamy warstwą herbatników ***

*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość miksujemy najpierw na niskich obrotach, aby nie pryskało, a następnie zwiększamy aż do najwyższych obrotów. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem ***

*** Krem śmietankowy wykładamy na herbatnikach, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową ***

*** Całość posypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE