Malinowy król


Malinowy król

Kruche, miodowe ciasto, przełożone aksamitnym kremem budyniowym i zwieńczone delikatną i przepyszną masą jogurtowo-malinową. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam!

 

 

Przepis pochodzi ze strony „Prześlij przepis”

 

Składniki:

*na foremkę o wymiarach 32x20cm

  • Kruche ciasto:

350g mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

150g masła

3 łyżki miodu

pół szklanki cukru

szczypta soli

  • Krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

750 ml mleka

1 łyżka mąki pszennej

150g masła

5 łyżek cukru

  • Masa jogurtowo-malinowa:

2 galaretki malinowe + 1,5 szklanki wrzątku

300ml gęstego jogurtu naturalnego

200g mrożonych malin

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Ja zrobiłam jeden placek na blasze z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przecięłam na pół, ponieważ moja blaszka z piekarnika jest akurat dwa razy większa od foremki w której później przygotowywałam ciasto ***

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut. Jeśli tak jak ja upiekliście jeden duży blat ciasta, to zaraz po upieczeniu przetnijcie je na pół ***

*** Do miseczki wlewamy szklankę mleka i mieszamy w nim budynie, mąkę oraz cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z masłem ***

*** Gdy mleko zacznie się gotować (musi wyraźnie bomblować) wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (moja foremka ma wymiary 32x20cm)  ***

*** Na cieście rozprowadzamy ciepły krem budyniowy ***

*** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta i odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy masę jogurtowo-malinową. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Do zimnej galaretki dodajemy jogurt i dokładnie całość mieszamy ***

*** Dokładamy mrożone maliny i mieszamy, aż masa zacznie tężeć ***

*** Tężejącą masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments