Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1171

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym

Klasyka w wyjątkowym wydaniu. Delikatne liście kapusty wypełnione pysznym farszem, innym niż w tradycyjnych gołąbkach, ale równie pysznym i całość duszona w aksamitnym, kremowym sosie pieczarkowym. Mega smaczne danie.

 

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1171

 

Składniki:

0,5kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

100g kaszy gryczanej

1 ząbek czosnku

300ml bulionu

20 dkg pieczarek

1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

1/3 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

olej do smażenia

 

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1159

 

*** Kaszę gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 4173

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę oraz przyprawy do smaku ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1138

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1139

*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 9174

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1140

*** Zakładamy najpierw boki do środka, a następnie zwijamy od dołu do góry, w rulony ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1141

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy do zrumienienia ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1145

*** Pieczarki przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1142

*** Podsmażamy chwilę z dwóch stron, do zrumienienia ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1144

*** Następnie dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1146

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość przez około 30 minut ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1150

*** Po tym czasie gołąbki przekładamy na chwilę na talerz. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki oraz kilka łyżek gorącego sosu z patelni, mieszamy. Całość wlewamy na patelnię ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1152

*** Mieszamy i zagotowujemy ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1154

*** Dokładamy ponownie gołąbki i gotujemy wszystko na małym ogniu, jeszcze przez około 10 minut ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1155

*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniaczkami ***

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1171

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Wiejskie gołąbki w sosie pieczarkowym - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry