Ekspresowe paszteciki z pieczarkami


Ekspresowe paszteciki z pieczarkami

Chrupiące, aromatyczne i przepyszne, a do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu!

 

 

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

ok 0,5 kg pieczarek

2 cebule

2 łyżki masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju)

20 dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella)

1 jajko

sól i pieprz

 

 

*** Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki ***

*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki ***

*** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***

*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***

*** Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Na cieście układamy porcję farszu i wyrównujemy łyżką ***

*** Na farszu pieczarkowym rozsypujemy starty lub drobno pokrojony ser żółty ***

*** Ciasto z farszem ciasno rolujemy od dołu do góry ***

*** Rulon kroimy na 2-3 centymetrowe plastry ***

*** Paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Z wierzchu ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***

*** Blaszkę z pasztecikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Tak samo postępujemy z drugim ciastem francuskim. Możemy piec dwie blachy z pasztecikami na raz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE