Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami
Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
200g śmietany 18%
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5kg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
200g masła
po pół łyżeczki soli i pieprzu
- Farsz:
0,5kg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz
20dkg żółtego sera (u mnie ser mozzarella)
- Dodatkowo:
2 białka jaj – do posmarowania pasztecików
sezam – do posypania
*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości masła ***
*** Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki, a na patelnie dokładamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***
*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***
*** Do miseczki przekładamy śmietanę, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz sól i pieprz. Wszystko siekamy nożem ***
***Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę rozrobioną z drożdżami ***
*** Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto ***
*** Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm ***
*** Na skraju ciasta układamy porcję farszu i posypujemy go startym lub drobno pokrojonym serem ***
*** Zwijamy w rulon i odcinamy. Ponownie układamy porcje farszu na skraju ciasta zwijamy w rulon i odcinamy. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Rulony kroimy na ok 3-4 centymetrowe kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***
*** Posypujemy sezamem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 18-20 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** Paszteciki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***