Seromakowiec bez spodu - IMG 9890

Seromakowiec bez spodu

Seromakowiec bez spodu

Najlepsze połączenie dwóch przepysznych ciast, sernika i makowca. Klasyczny seromak bez spodu, oblany polewą czekoladową. Niebo w ustach! Nie można powiedzieć, że jest to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale z dokładną instrukcją krok po kroku na pewno każdy spokojnie sobie poradzi. Efekt wow murowany. Polecam!

 

Seromakowiec bez spodu - IMG 9890

Seromakowiec bez spodu - IMG 9897

 

Składniki:

  • Masa serowa

1kg sera twarogowego (można użyć także sera mielonego z wiaderka)

1 budyń śmietankowy

200g masła

5 jajek

3/4 szklanki cukru

  • Masa makowa:

900g masy makowej Przepis tutaj (KLIK) (zamiennie można użyć gotowej masy z puszki)

5 jajek

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki cukru

150g masła

  • Polewa czekoladowa:

150ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

150g gorzkiej czekolady

3-4 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżeczki słodkiej śmietanki

 

Seromakowiec bez spodu - IMG 9885

 

 

*** Przygotowujemy masę makową. Możemy przygotować domową masę makową z tego przepisu (klik) lub użyć gotowej masy z puszki. W obu przypadkach wykonujemy kolejno dalsze kroki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9550

*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9557

*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy łyżką ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9560

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9549

*** Pianę dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9562

*** Gotową masę makową odkładamy na czas przygotowania sera ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9561

*** Przygotowujemy masę serową. Jeśli używamy twarogu niemielonego, należy zmielić go dwukrotnie ***

Seromakowiec bez spodu - 24A5C4E6 755F 4F95 945D 1C0925AD1A7A

*** Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami jaj ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9551

*** Dodajemy zmielony ser oraz budyń (sam proszek) ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9553

*** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9554

*** Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9555

*** Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9556

*** Gotowe masy serową i makową układamy obok siebie bo będziemy je nakładać naprzemiennie ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9563

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ). W blaszce układamy naprzemiennie pasek masy serowej i pasek masy makowej ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9564

*** Gdy ułożymy masy do końca blaszki, układamy drugą warstwę, ale odwrotnie na masie serowej układamy makową, a na makowej serową ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9566

*** Masy układamy do końca blaszki i delikatnie wyrównujemy ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9567

*** Jeśli tak jak mi zostało Wam trochę masy serowej, możecie rozsmarować ją delikatnie na wierzchu ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9570

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 80 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około pół godziny w lekko uchylonym (wyłączonym już) piekarniku. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9621

*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9699

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9701

*** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9703

*** Aby uzyskać efekt wzorków na polewie, musimy w drugiej miseczce rozmieszać cukier puder ze śmietanką uzyskując w ten sposób gęsty ale lejący lukier ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9700

*** Za pomocą łyżeczki wylewamy na polewę czekoladową cienkie paski lukru. Ważne aby zrobić to szybko, żeby polewa czekoladowa nie zdążyła zastygnąć ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9704

*** Następnie od razu wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków przeciągamy wzdłuż po polewie. W ten sposób rozmazując delikatnie czekoladę z lukrem tworzymy wzorek na cieście ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9710

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

Seromakowiec bez spodu - IMG 9897

Seromakowiec bez spodu - IMG 9890

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Seromakowiec bez spodu - IMG 4338

Seromakowiec bez spodu - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Seromakowiec bez spodu - IMG 1742

 

 

 

 

 

 

 

3 komentarze do “Seromakowiec bez spodu”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry