Tatar ze śledzia


Tatar ze śledzia

Świetna przekąska warstwowa, która sprawdzi się zarówno w wigilię jak i na przyjęciu. Wspaniale prezentuje się na stole i równie dobrze smakuje. Polecam!

 

 

Składniki:

3-4 filety śledziowe z solanki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy

2 ogórki kiszone

1 mała czerwona cebula

pół słoiczka grzybków marynowanych

2-3 jajka ugotowane na twardo

sól, świeżo mielony pieprz

 

 

 

*** Filety śledziowe należy dobrze wypłukać w wodzie, żeby nie były za słone ***

*** Wypłukane śledzie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę ***

***Śledzie przekładamy do miski, dodajemy szczypiorek, oliwę oraz musztardę i odrobinę pieprzu ***

*** Wszystko razem delikatnie mieszamy ***

*** Śledzie przekładamy do niedużej miseczki i wygładzamy łyżka ***

*** Na śledzie wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki ***

*** Następnie układamy posiekaną cebulę ***

*** Grzybki odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w miseczce ***

*** Na wierzchu wykładamy drobno pokrojone jajka ***

*** Całość delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem i dekorujemy szczypiorkiem i grzybkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

KOMENTARZE