Pierniczki jogurtowe + przepis na lukier


Pierniczki jogurtowe + przepis na lukier

Mięciutkie, puszyste i przepyszne. Robi się je łatwo i szybko, ale uwaga, ciasto trzeba przygotować dzień wcześniej i przez noc musi przeleżeć w lodówce. Dodatkowo podrzucam świetny przepis na ekstra lukier do ozdoby pierniczków, który wykonacie ekspresowo i to z zaledwie dwóch składników. Polecam!

 

 

Składniki:

200g miodu

150g masła

1 łyżka kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

pół szklanki cukru

3 szklanki mąki pszennej tortowej

150g gęstego jogurtu naturalnego

4 żółtka jaj

2 łyżeczki sody

  • Lukier do ozdoby pierniczków:

1 białko jajka

ok 80-100 g cukru pudru

 

 

 

*** Do garnka przekładamy miód, masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika ***

*** Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenie i połączenia się składników. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jogurt oraz żółtka jaj ***

*** Dodajemy miodową mieszankę z garnka i całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem ***

*** Ciasto nie wyjdzie gęste i twarde jak w klasycznym przepisie na pierniczki, będzie kleiste i dość luźne, takie ma być ***

*** Miskę z ciastem zakrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Po schłodzeniu, ciasto stwardnieje i zgęstnieje ***

*** Stolnice i ciasto mocno podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na części i rozwałkujemy na grubość około pół centymetra ***

***Wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 12 minut ***

*** Gdy pierniczki całkowicie ostygną, przygotowujemy lukier. Białko jajka ubijamy na sztywno ***

*** Dodajemy cały cukier i miksujemy, aż powstanie gładki, gęsty lukier ***

*** Pierniczki układamy na kratce, ozdabiamy lukrem (można przelać do woreczka odciąć róg lub zrobić dziurkę i w ten sposób „pisać” po ciasteczkach) i zostawiamy do zastygnięcia ***

*** Gdy lukier stwardnieje pierniczki przekładamy na talerz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE