Ryba po bałkańsku


Ryba po bałkańsku

Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania!

 

 

Składniki:

0,5kg filetów z ryby morskiej (u mnie dorsz)

2 papryki czerwone

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 młoda cukinia

2-3 pomidory

1/3 szklanki wody lub bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

  • Ciasto:

2 jajka

pół szklanki mleka

pół szklanki wody

1 szklana mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli i pieprzu

 

 

 

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy ***

*** Rybę kroimy na około 5 centymetrowe kawałki ***

*** Kawałki ryby zanurzamy w cieście ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki ***

*** Paprykę kroimy w paseczki ***

*** Pomidory kroimy w kostkę ***

*** Cukinie kroimy w słupki ***

*** Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy ***

*** Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minuty ***

*** Dodajemy cukinię, mieszamy i ponownie smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minuty ***

*** Dokładamy pomidory oraz wlewamy bulion lub wodę i całość dusimy pod przykryciem przez około 5 -7 minut ***

*** Po tym czasie potrawę przyprawiamy do smaku, mieszamy ***

*** Dodajemy rybę , delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż rybka się podgrzeje ***

*** Tak przygotowaną rybkę możemy podać z ziemniaczkami lub białym ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

3 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments