Kiszona młoda kapusta na już


Kiszona młoda kapusta na już

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Szatkowana kapusta ukiszona z marchewką i koperkiem, to prawdziwy rarytas. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, a co najważniejsze nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń. Polecam!

Pamiętajcie, że wszystkie naczynia i przyrządy, które używamy do sporządzenia kiszonek należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć.

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty (około 1,5 kg)

3-4 marchwie (ok 300g)

1 pęczek koperku

1 pełna łyżka soli

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy i mieszamy ***

*** Całość odkładamy na 1 godzinę. Kapusta w tym czasie puści sok i zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Po upływie godziny kapustę jeszcze raz mieszamy i ugniatamy w dłoniach (jak ciasto) ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Koperek drobno siekamy ***

*** W szklanym lub kamiennym naczyniu układamy najpierw warstwę kapusty, mocno dociskamy, następnie warstwę startej marchewki, dociskami i warstwę koperku ***

*** Postępujemy w ten sposób, aż do zużycia wszystkich składników ***

*** Na wierzchu warzyw kładziemy talerzyk i dociskamy czymś ciężkim np kamieniem (u mnie kapusta została dociążona słoikiem z miodem 😉 ***

*** Naczynie z kiszonymi warzywami odkładamy na kilka dni 3-5. Po tym czasie próbujemy czy kapusta jest już dobra ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE