Sałatka po mistrzowsku


Sałatka po mistrzowsku

Pyszna sałatka makaronowa z serem i warzywami, która będzie także świetnym dodatkiem do obiadu lub grilla. Nie zawiera mięsa, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej ulubioną szynkę lub inną wędlinę. Jeśli planujecie zrobić na obiad smażone lub grillowane mięsko albo rybkę, to ta sałatka będzie świetnym dopełnieniem takiego dania. Polecam!

 

 

Składniki:

200g drobnego makaronu (u mnie orzo – makaron w kształcie ryżu)

pół brokuła (świeży lub mrożony)

1 szklanka kukurydzy konserwowej

pół czerwonej papryki

1 długi zielony ogórek

10 dkg żółtego sera

pęczek szczypiorku

  • Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

1 przeciśnięty ząbek czosnku

sól, pieprz

 

 

*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odsączamy ***

*** Brokuła dzielimy na różyczki (u mnie mrożony brokuł) i gotujemy w osolonej wodzie przez około 8 minut, aż będzie miękki ale nie rozpadający się ***

*** Paprykę czerwoną i ogórka kroimy w kosteczkę ***

*** Do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy odsączonego z wody i wystudzonego brokuła ***

*** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do miski z sałatką ***

*** Dokładamy ogórka i paprykę ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach lub kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski ***

*** Szczypiorek drobno siekamy ***

*** Wszystko razem delikatnie mieszamy ***

*** W osobnej miseczce umieszczamy składniki sosu: jogurt, majonez, miód, przeciśnięty czosnek i po dużej szczypcie soli oraz pieprzu ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatką ***

*** Delikatnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Sałatka po mistrzowsku