Krokiety z młodą kapustą i mięsem


Krokiety z młodą kapustą i mięsem

W sezonie na młodą kapustę, występuje ona w moich przepisach bardzo często. Wprost uwielbiam to warzywko. Dziś zapraszam Was na chrupiące i rumiane krokiety wypełnione pysznym farszem mięsno-warzywnym, gdzie możemy wykorzystać mięsko, które pozostało nam z poprzedniego obiadu lub na przykład z grilla albo zupy.

 

 

Składniki:

ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz:

ok 20 dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (u mnie gotowana pierś z kurczaka i smażony plaster karkówki)

pół główki młodej kapusty

1 cebula

1 marchew

1/3 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka masła

1 pęczek koperku

sól, pieprz

 

 

*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulkę ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną kapustę, mieszamy ***

*** Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładamy na patelnie mieszamy ***

*** Zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Gotujemy do czasu, aż płyn się wygotuje, a warzywa zmiękną ***

*** Dodajemy drobno pokrojone mięso, mieszamy ***

*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą.  Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE