Domowa kiełbasa słoikowa

Domowa kiełbasa słoikowa

Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną domową konserwę. Jest to wędlina przypominająca mielonkę z odrobiną tłuszczu i pyszną naturalną galaretką. Najważniejsze jest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem 🙂

 

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg boczku (surowego)

3 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

2 płaskie łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

3 łyżki wody

 

*** Mięso mielimy na grubych oczkach maszynki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja zazwyczaj robię kiełbasę z podwójnej porcji składników ***

*** Masę mięsną przekładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 ich wysokości ***

*** Słoiki zakręcamy i wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 minut. Po tym czasie słoiki wykładamy na blat, studzimy i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach kiełbasa jest dobra do jedzenia ***

*** Jeżeli jednak chcemy kiełbasę przechowywać przez dłuższy czas, należy ją poddać procesowi tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji. W tym celu następnego dnia wyjmujemy słoiki z lodówki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim

 

 

4 komentarze do “Domowa kiełbasa słoikowa”

  1. Wojciech Matyszkowicz

    Przepis super jedna uwaga co do tyndalizacji pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami nie należy chować słoików do lodówki bo nam trzy krotne pasteryzowanie nic nie da słoiki trzymamy w temperaturze pokojowej w celu rozwinięcia się kultur bakterii nie ” wykończonych” pierwszą pasteryzacją i tak samo pomiędzy drugą a trzecią słoiki w temp. pokojowej . Pozdrawiam Wojtek

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, z podanych składników wychodzą cztery 300 mililitrowe słoiczki. Na zdjęciach, w opisie jest osiem słoiczków, gdyż robiłam kiełbasę z podwójnej porcji składników. Pozdrawiam.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry