Uszka z kapustą i grzybami
Znany i bardzo lubiany dodatek do wigilijnej zupki. Chyba mało kto wyobraża sobie święta bez uszek, a już takie własnoręcznie robione, z cieniutkiego elastycznego ciasta i wypełnione pysznym i mega aromatycznym farszem, to prawdziwa bajka!
Składniki:
- Ciasto:
100 ml wody
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz
- Farsz:
Kapusta z grzybami z tego przepisu (klik)
- Dodatkowo:
olej i sól do gotowania uszek
*** Przygotowujemy farsz według podanego przepisu ***
*** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi ***
*** Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu ***
*** Dodajemy wodę ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajko i zagniatamy ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem uszek ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło ***
*** Ciasto dzielimy na kwadraty ok 3-4 centymetrowe ***
*** Na każdym kwadracie układamy porcję farszu ***
*** Składamy po przekątnej i dobrze zlepiamy brzegi ***
*** Zlepiamy dwa boczne rogi i gotowe uszka układamy na blacie podsypanym mąką ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Na wrzątek wrzucamy partiami uszka i gotujemy do momentu wypłynięcia ***
*** Odsączamy na sitku ***
*** Układamy na paterze i jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie masłem lub olejem, żeby się nie pozlepiały. Po wystudzeniu uszka możemy także zamrozić na później. W tym celu wkładamy je na tacce do zamrażarki, a gdy się podmrożą, przekładamy do woreczka (wówczas nie posklejają nam się w trakcie mrożenia) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)