Chrupiące krokiety świąteczne


Chrupiące krokiety świąteczne

Krokiety podane z czerwonym barszczem to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są w miarę łatwe w przygotowaniu i trudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy  znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz.

 

 

Składniki:

  • Ciasto na ok 10 naleśników:

4 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • Farsz:

500g kapusty kiszonej z marchewką

250g pieczarek

1-2 cebule

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

  • Panierka:

pozostałe ciasto naleśnikowe

1 szklanka płatków kukurydzianych

1 szklanka bułki tartej

 

 

*** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy ***

*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem ***

*** Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli i całość smażymy ciągle mieszając, aż cała woda z grzybów wyparuje ***

*** Kapustę drobno kroimy lub siekamy w malakserze ***

*** Na patelnie z pieczarkami dodajemy masło oraz posiekaną kapustę. Całość mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną ostrej papryki i miodem ***

*** Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy naleśniki ***

*** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 10 naleśników ***

*** Na naleśniku rozsmarowujemy około 2-3 łyżki farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno ***

*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE