Gwiazdkowa Chatka Puchatka
Pyszne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które nie wymaga pieczenia. Domek składa się z herbatników, masy kajmakowej, bananów i kremu mascarpone. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków, ciasto wprost rozpływa się w ustach… Polecam!
Składniki:
ok 30 sztuk herbatników
3 banany
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru
ok 300g masy krówkowej, kajmaku z puszki
1 czekolada deserowa + ok 100ml słodkiej śmietanki
opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru do posypania, masa cukrowa do ulepienia figurki
+ folia aluminiowa
*** Na desce rozkładamy arkusz folii aluminiowej i wykładamy na niej trzy rzędy herbatników, po 5 sztuk w każdym rzędzie ***
*** 250 gram masy kajmakowej rozsmarowujemy delikatnie na herbatnikach, trzeba je przytrzymywać ręką, żeby się nie przyklejały. Aby masa łatwiej się rozsmarowywała możemy zamkniętą puszkę zanurzyć na kilka minut w misce lub garnku z gorącą wodą ***
*** Na masie krówkowej umieszczamy kolejną warstwę herbatników ***
*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone i miksujemy, aż powstanie gęsty krem, nie za długo, żeby krem się nie zważył ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy 3/4 kremu śmietankowego ***
*** Banany obieramy, kroimy na kawałki i układamy w linii prostej wzdłuż, na środku kremu śmietankowego ***
*** Banany z wierzchu polewamy pozostałym kajmakiem, wypełniając nim także przerwy pomiędzy bananami ***
*** Przy użyciu folii podnosimy boczne herbatniki dociskając je delikatnie do bananów ***
*** Pozostałym kremem śmietankowym wypełniamy lukę w górnej części ciasta, wyrównujemy ***
*** Ciasto zawijamy po bokach folią i wkładamy na noc do lodówki ***
*** Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy ją śmietanką i miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tak zwanej kąpieli wodnej. Czekoladę mieszamy, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką ***
*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto. Dodatkowo chatkę z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, który imitować będzie śnieg oraz ozdobić figurką z masy cukrowej ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ