Sernik snikers


Sernik snikers

Delikatny, kremowy i nieziemsko karmelowy sernik, o smaku znanych i lubianych batoników snikers. Bardzo efektowny i przepyszny. Idealne ciasto na szczególne okazję, święta i uroczystości rodzinne. To ciacho naprawdę jest warte grzechu, ono wprost rozpływa się w ustach…

 

Sernik snikers

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników kakaowych

ok 6 łyżek mleka

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

2 batony snikers po 50g każdy

  • Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

4 batony snikers po 50g każdy

50g gorzkiej czekolady + 50ml słodkiej śmietanki

 

 

 

 

*** Blaszkę o wymiarach 26x21cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną ***

*** Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Dwa snikersy kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojone batony dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku ***

*** Zamkniętą puszkę z kajmakiem wkładamy do miski lub garnka z gorącą wodą na około 10 minut. Po tym czasie kajmak rozsmarowujemy na wystudzonym serniku ***

*** Pozostałe batoniki kroimy w plasterki ***

*** Batoniki układamy na cieście ***

*** Czekoladę roztapiamy na małym ogniu wraz ze śmietanką i polewamy nią ciasto tworząc tak zwane est floresy ***

*** Przed podaniem ciasto wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.8 4 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Czy sernik należy trzymać w lodówce?

Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu

Czy ciasto jest bardzo słodkie?