Pyszne delikatne ciasto z truskawkami

Truskawkowa mgiełka

Truskawkowa mgiełka

Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką- może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale  wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 🙂

Składniki na:

 

biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masę truskawkowa:
  • 0,5 kg mrożonych truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
  • 0,5 szklanki cukru
warstwa śmietanowa:
  • 0,5 litra kremówki 36%
  • 2 sztuki śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 ciasteczek Be-Be
polewa:
  • 180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
  • 3-4 łyżeczki cukru pudru

 

Ciasto truskawkowa mgiełka
Truskawkowa mgiełka

W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy, wylewamy na blachę (moja ma wymiary 32×20 cm) i pieczemy około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150’C.

  Biszkopt na blasze
Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy.  Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy.

Masa truskawkowa w trakcie gotowania

Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzony biszkopt, ja odłożyłam pół szklanki masy i zmiksowałam aby udekorować wierzch ciasta ale nie jest to element konieczny.

Truskawkowa masa wylana na biszkopt
Kremówkę ubijamy ze śmietaną fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową. Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be.

Kremówka, ciasteczka i biszkopt

Następnie na ciasteczka wylewamy śmietanę szczecinecką utartą z cukrem pudrem. Jeżeli chcemy to dekorujemy ciasto z wierzchu a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki- najlepiej na całą noc. Do dekoracji wierzchu ciasta użyłam pół szklanki masy truskawkowej którą wcześniej odlałam i zmiksowałam. Masę przełożyłam do woreczka w którym zrobiłam małą dziurkę i wylałam tworząc paski na cieście a następnie małym patyczkiem przeciągłam w poprzek po wierzchu tworząc wzór.

Truskawkowa mgiełka

Ciasto truskawkowe przepis

Pyszne ciasto truskawkowe

***Smacznego :)***

Lubisz słodkości i spodobał się Tobie ten przepis to sprawdź jeszcze:

Filadelfia z truskawkami – pyszne ciasto bez pieczenia

Truskawkowa delicja

Truskawkowe niebo

12 komentarzy do “Truskawkowa mgiełka”

  1. Cześć! Ciasto wygląda fenomenalnie ale zastanawiam się czy rzeczywiście dodajemy budynie do masy truskawkowej i nie traci ona koloru czerwonego jak na zdjęciu???

    1. Monika - Blog z apetytem

      Masa delikatnie blednie po dodaniu budyniu, ale mamy w niej truskawki oraz galaretkę więc kolor i tak pozostaje dość intensywny.

  2. Anonimowo Kasia

    Czy mona użyć świeżych truskawek? I czy robiąc masę truskowkowa do jednej szklanki wody wsypujemy i dwa budynie i galaretkę, czy tylko budynie? Pozdrawiam

    1. Monika - Blog z apetytem

      Można użyć świeżych truskawek. W szklance wody rozpuszczamy tylko budynie, a galaretkę wsypujemy wcześniej do garnka.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Tak, jest to kwaśna, gęsta śmietana. Kubeczek śmietany ma 180g. Dopisałam właśnie tą informację do przepisu 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry