Truskawkowa mgiełka

Pyszne delikatne ciasto z truskawkami

Truskawkowa mgiełka

Delikatna jak mgiełka masa truskawkowa na biszkopcie, przykryta śmietankową pierzynką- może to wygląda na skomplikowane ciasto, ale  wcale takie nie jest. Robiłam już je chyba ze sto razy i zawsze wychodziło idealne, a goście byli bardzo zadowoleni 🙂

 

Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę truskawkową :
0,5 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe (+szklanka wody)
0,5 szklanki cukru

Składniki na warstwę śmietanową:
0,5 litra kremówki 36%
2 sztuki śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
25 ciasteczek Be-Be

Składniki na polewę :
180g śmietany 18% – kwaśnej (użyłam śmietany szczecineckiej)
3-4 łyżeczki cukru pudru

 

Ciasto z truskawkami delikatne jak mgiełka

 

*** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i resztę składników, mieszamy, wylewamy na blachę (moja ma wymiary 32×20 cm) i pieczemy około 35 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 150’C***

Biszkopt, białka ubite na sztywno  Biszkopt na blasze
*** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy.  Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

Masa truskawkowa w trakcie gotowania

*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzony biszkopt ( ja odłożyłam pół szklanki masy i zmiksowałam aby udekorować wierzch ciasta ale nie jest to element konieczny) ***

Truskawkowa masa wylana na biszkopt
*** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz łyżką cukru pudru i wykładamy na masę truskawkową. Na śmietanie układamy ciasteczka Be-Be ***

Kremówka, ciasteczka i biszkopt

*** Na ciasteczka wylewamy śmietanę szczecinecką utartą z cukrem pudrem i  jeżeli chcemy to dekorujemy ciasto z wierzchu a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki- najlepiej na całą noc (do dekoracji wierzchu ciasta użyłam pół szklanki masy truskawkowej którą wcześniej odlałam i zmiksowałam. Masę przełożyłam do woreczka w którym zrobiłam małą dziurkę i wylałam tworząc paski na cieście a następnie małym patyczkiem przeciągłam w poprzek po wierzchu tworząc wzór ) ***

Śmietana wylana na kruche ciasteczka

Pyszne delikatne truskawkowe jak miełka ciasto podane na talerzu

Pyszne ciasto w sam raz do kawy

Smacznego 🙂

3.8 21 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Motyka
Klaudia Motyka
2 lat temu

Cześć! Ciasto wygląda fenomenalnie ale zastanawiam się czy rzeczywiście dodajemy budynie do masy truskawkowej i nie traci ona koloru czerwonego jak na zdjęciu???

Anonimowo Kasia
Anonimowo Kasia
2 lat temu

Czy mona użyć świeżych truskawek? I czy robiąc masę truskowkowa do jednej szklanki wody wsypujemy i dwa budynie i galaretkę, czy tylko budynie? Pozdrawiam

Iza
Iza
4 lat temu

Jak duzo tej smietany na koncu? To jest zwykla kwaśna smietana? Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

dziekuję

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Jaki rozmiar blaszki?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Ciasto przepyszne i bardzo proste w wykonaniu