Truskawkowe niebo
To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
- Masa truskawkowa:
1/2 kg mrożonych truskawek
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
- Masa śmietankowa:
300ml śmietanki kremówki
200g serka mascarpone
herbatniki – około 20 sztuk
- Polewa:
150g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
*** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku ***
*** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche składniki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy ***
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 24x30cm) i wylewamy do niej gotowe ciasto ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków ***
*** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** Na masie śmietankowej układamy warstwę herbatników ***
*** Gęsty jogurt naturalny ucieramy z cukrem pudrem ***
*** Całość wylewamy równomiernie na ciasto i wygładzamy łyżką ***
*** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Czy do masy śmietankowej nie dajemy cukier?
Ciasto jest dość słodkie i nie potrzeba dodawać cukru do masy śmietankowej.
mniam
pysznie wygląda to ciasto