Jogurtowe pankejki śniadaniowe (pancakes)


Jogurtowe pankejki śniadaniowe (pancakes)

Pancakes to puszyste i delikatne placuszki śniadaniowe na sodzie. Są proste i szybkie w wykonaniu oraz bardzo uniwersalne, możemy podać je z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, kremem czekoladowym albo z owocami. W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

250g jogurtu naturalnego

50g roztopionego masła

50g cukru pudru

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

opcjonalnie: łyżka oleju do posmarowania patelni

  • Dodatkowo:

cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania

 

 

*** W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy całość rózgą lub mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Patelnie rozgrzewamy i ewentualnie smarujemy łyżką oleju. Nakładamy po 2-3 łyżki ciasta na każdy placuszek i wyrównujemy ***

*** Smażymy po około 1 minutę z każdej strony – do zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem albo syropem klonowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE