Wątróbka smażona z jabłkiem i cebulką


Wątróbka smażona z jabłkiem i cebulką

Miękka i soczysta wątróbka smażona w towarzystwie jabłek i cebuli to połączenie wprost idealne. Jej smak delikatnie podkreśla nutka słodyczy. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem lub z z ziemniaczkami.

 

 

Składniki:

0,5 kg wątróbki drobiowej

2 cebule

2 jabłka

olej do smażenia

opcjonalnie 1 łyżeczka masła

sól, pieprz, majeranek

 

 

*** Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone jabłka i smażymy często mieszając przez około 2 minuty ***

*** Całość zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy wątróbkę – przez około 4 minuty. Na końcu smażenia możemy dodać łyżeczkę masła aby powstał nam smaczny sosik ***

*** Następnie przyprawiamy wątróbkę solą oraz pieprzem, mieszamy i dodajemy podsmażone wcześniej cebulkę i jabłka ***

*** Całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na koniec całość posypujemy majerankiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE