Soczyste pałki kurczaka z piekarnika


Soczyste pałki kurczaka z piekarnika

Pieczone udka z kurczaka smakują wspaniale. Mięso wystarczy wcześniej zamarynować i potem tylko upiec, mało roboty, a efekt smakowy rewelacyjny. Razem z mięsem możemy upiec ziemniaczki Przepis tutaj (KLIK) i mamy cały obiad za jednym zamachem.

 

 

Składniki:

10 pałek z kurczaka:

  • Marynata:

1/4 szklanki oliwy lub oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki

 

 

*** Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę lub olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę i miód oraz wszystkie przyprawy ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita marynata ***

*** Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Pałki z kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie ***

*** Naczynie zakrywamy folią aluminiową i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc ***

*** Na około 1 godzinę przed pieczeniem naczynie wyjmujemy z lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika, nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut ***

*** Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE