Gulasz kozacki


Gulasz kozacki

Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.

 

 

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki

20 dkg pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 szklanka piwa pszenicznego  (opcjonalnie)

1 – 1,5  szklanki bulionu lub wody

1 łyżka sosu sojowego

przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie- 3kulki, liść laurowy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżeczka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż puszczą sok ***

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***

*** Mięso polewamy niewielką ilością oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami ***

*** Cebulę kroimy w piórka i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy razem z mięsem do cebuli ***

*** Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej pieczarki razem z sokiem, który puściły podczas smażenia i całość zalewamy piwem, zagotowujemy ***

*** Pomidory obieramy ze skóry, kroimy na średniej wielkości kawałki i dokładamy na patelnię, dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Gulasz kozacki