Gulasz kozacki - BE07940F D5D9 4FFC 91CA 809EA256D572

Gulasz kozacki

Gulasz kozacki

Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.

 

Gulasz kozacki - 618F0B92 9979 40F7 890A B29114A06644

 

Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki

20 dkg pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 szklanka piwa pszenicznego  (opcjonalnie)

1 – 1,5  szklanki bulionu lub wody

1 łyżka sosu sojowego

przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, papryka ostra, majeranek, ziele angielskie- 3kulki, liść laurowy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżeczka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Gulasz kozacki - D1C78E62 16B3 4CF8 A6C1 A90C0E055BE1

 

*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż puszczą sok ***

Gulasz kozacki - 02A6F637 3010 4C47 A76E 926655088C0E

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***

Gulasz kozacki - EACAAEC3 C20F 4718 B16F 9DD9E04618C9

*** Mięso polewamy niewielką ilością oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami ***

Gulasz kozacki - 3248C74A 087B 4B5B 8D1F 309B8764DE84

*** Cebulę kroimy w piórka i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno siekamy i dodajemy razem z mięsem do cebuli ***

Gulasz kozacki - 098B4833 3579 4AF1 8002 31E2391AB834

*** Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

Gulasz kozacki - DD473ADA D9A9 4483 817C C6911F8C434E

*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej pieczarki razem z sokiem, który puściły podczas smażenia i całość zalewamy piwem, zagotowujemy ***

Gulasz kozacki - D960B016 B5F4 4B2F 9266 E959ACD22F23

*** Pomidory obieramy ze skóry, kroimy na średniej wielkości kawałki i dokładamy na patelnię, dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy ***

Gulasz kozacki - D628F3E3 9043 45F5 A865 75872AB57C6D

*** Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***

Gulasz kozacki - 047FAE1D 9F94 4F05 B5DF 7FB16CB4810D

*** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki ***

Gulasz kozacki - BE07940F D5D9 4FFC 91CA 809EA256D572

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Gulasz kozacki - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Gulasz kozacki - IMG 1742

Gulasz kozacki - IMG 2175 1

Gulasz kozacki - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Gulasz kozacki - IMG 3770

Gulasz kozacki - IMG 2028

1 komentarz do “Gulasz kozacki”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry